Go to Top

taximeter niet verplicht uber ritten

In hoger beroep het vonnis omtrent gebruik taximeter voor Uber chauffeur nietig verklaard.

Gepubliceerd op 24-08-2018

Voor een chauffeur die zowel gewoon taxivervoer als ritten voor Uber rijdt stelt de chauffeur dat wanneer er sprake is van een rit besteld via Uber de taximeter niet aan hoeft te staan. Van te voren zou er volgens de chauffeur sprake zijn van een prijsafspraak en dan hoeft er niet op de meter gereden te worden.

Helaas voor de chauffeur werd hij gecontroleerd door een mystery guest en deze tekende proces verbaal aan. Navraag bij Inspectie Leefomgeving en Transport blijkt dat ze geen onderscheid maken tussen chauffeurs die regulier taxivervoer verrichten en Uber chauffeurs. ILT stelt dat wanneer en prijsafspraken zijn gemaakt en er wordt via een app een rit geboekt de meter niet hoeft te worden gebruikt.

Wat het verhaal lastig maakt is dat in de Wet Personenvervoer 2000 staat dat als er een taxameter in het voertuig aanwezig is deze te allen tijde gebruikt moet worden m.u.v. contractvervoer (dus vaste prijsafspraken). Echter werkt Uber uitsluitend met vaste prijsafspraken.  

De rechter heeft zich dus gebogen over of dat dus wel of niet ion strijd is met de wet. Hij kwam met de uitspraak dat hier sprake is van “een ongerijmdheid in de regelgeving”.

Aan de ene kant moet bij het taxivervoer dus altijd een meter worden gebruikt maar de uitzondering is dat dat niet geldt wanneer er uitsluitend met vaste prijzen wordt gewerkt. Doordat de chauffeur zowel straattaxi reed met een flexibel tarief als Uber ritten met vaste tarieven loopt de regelgeving hier dus spaak. Het geeft geen helderheid bij deze omstandigheid en de rechter heeft de uitspraak gedaan in het hoger beroep dat wanneer de chauffeur voor Uber rijdt deze niet zijn meter hoeft te gebruiken, echter wanneer hij gewoon taxivervoer verricht moet dit dus wel.

 Met deze uitspraak is de chauffeur vrijgesproken van verdere rechtsvervolging.