Go to Top

Volvo S90

De Volvo S90 wordt door kenners omschreven als de “Zweedse S klasse” en dat is niet voor niets. Het paradepaard van Volvo heeft het maximale weten te bereiken op het gebied van comfort, styling en veiligheid. Van binnen zeer luxe uitgevoerd, ruim zoals we van de topklasse mogen verwachten met een stoer maar tevens elegant uiterlijk. Het onopvallende karakter van deze bolide maakt dat de S90 erg geliefd is bij vervoer van directie. Het rijcomfort wordt als rustig en stil ervaren met een motor die mooi in balans is. De banken en stoelen zijn ontworpen voor lange afstanden en Volvo staat bekend om zijn ergonomische stoelen en banken. Het interieur is uitgerust met lederen stoelen, zonnedak, dubbele zone airconditioning en allerlei moderne snufjes.

Een punt waar veel aandacht aan werd geschonken is het aspect veiligheid. De voorganger (de S80) is in diverse crashtesten uitgeroepen als toentertijd de veiligste auto ter wereld. De S90 scoort nu weer hoog in die lijst mede door een uitgebreid scala aan elektrische snufjes om impact te voorkomen.  In combinatie met optimaal ingezette airbags en een uiterst geavanceerde kooiconstructie claimt Volvo dan ook dat er met de S90 geen inzittenden meer zullen overlijden door ongelukken. Dat is nogal wat. Maar het is zeker aannemelijk aangezien de auto zelf altijd “meekijkt” en wanneer de computer een bedreiging ziet die niet of te laat wordt opgemerkt door de bestuurder grijpt deze in.

De Insurance Institute for Highways Safety heeft verschillende testen gedraaid en de S90 haalde ze allemaal met vlag en wimpel. De standaard veiligheidsuitrusting verdiende de hoogste graad (superieur) voor het voorkomen van frontale botsingen. Deze auto heeft voorwielaandrijving wat extra veilig is met een bijkomend voordeel dat er zonder problemen drie passagiers op de achterbank plaats kunnen nemen. Auto’s met aandrijving op de achterwielen hebben altijd een verhoging in het midden van de achterbank omdat daar de cardanas (aandrijfas) onderdoor loopt. Wanneer het van belang is met 4 passagiers toch in een sedan vervoert te worden is de S90 daar prima toe in staat.

De motor is verrassend genoeg maar een 4 cilinder maar levert mede dankzij een flinke turbo toch 250 PK. Bij stevige acceleratie is iets meer een brom te horen dan bij een 6 cilinder maar deze is zeker niet storend te noemen. Wat weer een voordeel is van de 4 cilinder is het verbruik en daarmee de uitstoot. Deze is laag te noemen en aangezien dit steeds belangrijker wordt is het verstandig geweest van Volvo dat ze deze keuze gemaakt hebben. Dus wanneer milieu, veiligheid, luxe en de modernste technologie van belang is is de S90 een goede keuze.